Վարակաբանություն
Բրուցելոզ
Բրուցելոզը գյուղատնտեսական կենդանիներից մարդուն փոխանցվող վարակիչ հիվանդություն է։ Նրանով հիվանդանում են բոլոր ընտանի կենդանիները` խոշոր և մանր եղջերավորները, խոզերը, ուղտերը, ձիերը, շները, ինչպես նաև թռչունները։
Հիվանդության հարուցիչը անզեն աչքով ոչ տեսանելի մանրէն` բրուցելան է։ Այն հայտնաբերել է անգլիացի բժիշկ Բրյուսը, 1886 թ., Մալթա կղզում։
Հիվանդությունը ԽՍՀՄ է ներթափանցել 19-րդ դարի 20-ական թվականներին, իսկ հարուցիչն առաջին անգամ անջատվել է 1923-ին։
Մարդկանց համար վարակի աղբյուրը հիմնականում բրուցելոզով հիվանդ գյուղատնտեսական կենդանիներն են։ Վիժելու և ծնելու ժամանակ դրանց ընկերքի ու պտղաջրերի հետ արտազատվում են մեծ քանակությամբ բրուցելաներ, որոնք վարակում են շրջապատը` հողը, անասնակերը և տարբեր առարկաներ։ Հարուցիչները հողի, գոմաղբի, բրդի մեջ իրենց կենսունակությունը պահպանում են 3-4 ամիս։ Հիվանդ կենդանուց արտազատված բրուցելաներն արտաքին միջավայրում չեն բազմանում, բայց երկար ժամանակ մնում են կենսունակ ու, տարբեր ճանապարհներով մուտք գործելով կենդանու և ընկալունակ մարդու օրգանիզմ, սկսում են բազմանալ։
Մարդիկ բրուցելոզով վարակվում են հիվանդ կենդանու մսից, բրդից, կաթից և կաթնամթերքից։ Առավել վտանգավոր են ոչխարի և այծի հում կաթն ու թարմ պանիրը։ Բրուցելաները վերջինիս մեջ իրենց կենսունակությունը պահպանում են մինչև 60, կաթի մեջ` 45 օր, իսկ կարագի մեջ` 2-3 շաբաթ։ Վարակի տարածմանը նպաստում է նաև կենդանիների արտաթորանքով վարակված ջուրը, որի մեջ բրուցելաները կենսունակ են մնում մինչև 42 օր։
Վարակումից հետո հիվանդության գաղտնի շրջանը, կախված հարուցիչների ակտիվությունից և քանակից, տևում է 1-4 շաբաթից մինչև 2-3ամիս։ Լորձաթաղանթների և մաշկի վնասվածքների միջոցով ներթափանցած բրուցելաներն օրգանիզմում տարածվում են ավշային ուղիներով` նախ ախտահարելով ավշային հանգույցները և ապա տեղակայվում տարբեր օրգանների հյուսվածքներում, առաջացնելով դրանց զգայունության բարձրացում և ալերգիկ երևույթներ։
Գաղտնի շրջանին հաջորդում է հիվանդության կլինիկական երևույթների զարգացումը, որը կարող է ընթանալ բուռն, միջին կամ թույլ արտահայտված ինտենսիվությամբ։ Հիվանդության դանդաղ զարգացման դեպքում հիմնական ախտանիշներն են ընդհանուր թուլությունը, ջարդվածությունը, քնի խանգարումը, աշխատունակության անկումը, տարբեր հոդերի, մկանների, գոտկային շրջանի ցավերը։ Աստիճանաբար բարձրանում է մարմնի ջերմաստիճանը, ի հայտ են գալիս մանրէային թույների ազդեցության նշանները, որոնք զուգորդվում են դողով, քրտնարտադրությամբ, աստիճանաբար մեծանում են լյարդի, փայծաղի չափսերը։
Արագ զարգացման դեպքում հիվանդության առաջին-երկրորդ օրերին ջերմաստիճանը բարձրանում է մինչև 390C և ավելի, որին նախորդում է արտահայտված դողը, սարսուռը, ապա առատ քրտնարտադրությունը։ Այս տենդային վիճակը շարունակվում է մի քանի օր, բայց կարող է տևել 3-4 շաբաթ` արդեն ալիքաձև տատանվող կլինիկական ընթացքով։ Այս դեպքում հիվանդի վիճակը, չնայած տանջող գլխացավին, հոդամկանացավերին և քնի խանգարմանը, լինում է համեմատաբար բավարար։ Նման խաբուսիկ վիճակը հաճախ դժվարացնում է բրուցելոզի կլինիկական տարբերակիչ ախտորոշումը։
Ենթասուր կլինիկա ունեցող բրուցելոզը կրկնվող և խրոնիկական հակում ունի, որի ժամանակ ախտանիշները (ջերմաստիճանի բարձրացում, հոդացավեր, հոգնածություն և այլն) ավելի թույլ են արտահայտված և մշտական բնույթ չեն կրում։ Սակայն դրանք կարող են խորանալ, ընդգրկելով ոչ միայն մարմնի ամբողջ հենաշարժական համակարգը, այլև ախտահարել տարբեր օրգաններ։
Ախտորոշման համար կիրառվում են արյան շիճուկի, հոդերում կուտակված հեղուկի լաբորատոր հետազոտության մեթոդները, որոնք կարող են զուգակցվել, բացահայտելով նաև հարուցչի տեսակը։
Լայնորեն ընդունված է կիրառել բրուցելոզային, մաշկային ալերգիկ փորձը, որը կարող է օգնել հայտնաբերելու նաև տարիներ առաջ հիվանդացածներին։ Այն կարող է դրական պատասխան տալ նաև բրուցելոզային կենդանի վակցինայով պատվաստված լինելու դեպքում։
Այժմ մի քանի խոսք կանխարգելման մասին։ Հակաբրուցելոզային պայքարի կազմակերպումը հասարակական ու պետական նշանակություն ունեցող խնդիր է։ Նրա նպատակն առաջին հերթին անասնապահական տնտեսությունները վարակից պահպանելն է, ապա բրուցելոզի տեսակետից անապահով տնտեսություններն առողջացնելը և, վերջապես` մարդկանց այդ հիվանդությունից զերծ պահելը։
Սննդամթերքի միջոցով վարակի փոխանցումը կանխելու նպատակով յուրաքանչյուր քաղաքացի կաթն ու կաթնամթերքը պետք է գնի խանութներից, որովհետև դրանք վաճառքի են հանվում միայն համապատասխան ջերմային մշակումից (պաստերիզացիա) հետո։ Մասնավոր մենատնտեսից կաթնամթերք գնելիս վաճառողից պետք է պահանջել կենդանու ստուգված և առողջ լինելու վերաբերյալ անասնաբույժի տված վկայականը։ Պատահական մարդկանցից գնած հում կաթը կարելի է օգտագործել միայն լավ եռացնելուց հետո։ Բրուցելոզով հիվանդ կենդանու մսից չի կարելի խորոված, կոտլետ, քյաբաբ պատրաստել կամ առանց լավ եփելու ուտել, քանի որ դրանք կարող են կենսունակ հարուցիչներ պարունակել։ Այս տեսակետից մասնավոր մարդկանցից գնած միսը միշտ պետք է վտանգավոր համարել, եթե վաճառքի համար չկա անասնաբույժի կողմից տրված վկայական։ Նման դեպքում չի բացառվում բրուցելոզով հիվանդ կենդանիների մսի միջոցով փոխանցվող մի շարք այլ հիվանդություններով վարակվելու հնարավորությունը։ Կասկածելի, չստուգված միսն օգտագործելու դեպքում անհրաժեշտ է լավ եփել, ապա տապակել։
Բրուցելոզով վարակումը կանխելու նպատակով անհրաժեշտ է միսը գնել այն օբյեկտներից, որտեղ գոյություն ունի անասնաբուժական հսկողություն։
Ավելի հեշտ է կանխել բրուցելոզով վարակումը, քան բուժել հաճախ խրոնիկական բնույթ կրող այդ հիվանդությունը։
Մեդ-Պրակտիկ
07.03.2016
Հարգելի AGASI, բարև Ձեզ: Դուք չեք նշել, կոնկրետ ինչ մասնագետի կարիք ունեք: Մեր կայքի "Բժիշկներ" բաժնում կարող եք ըստ մասնագիտության ընտրել Ձեր ցանկացած բժշկին և անմիջապես կապ հաստատել նրա հետ:
AGASI
13.02.2016
Անուշ
18.02.2015
Կարդացեք նաև
Մարդկանց մեծամասնության համար ռեսպիրատոր սինցիցիալ վիրուսը (RSV) առաջացնում է միայն թեթև ախտանիշներ, որոնք հաճախ չեն տարբերվում այլ սուր շնչառական վիրուսային...
Բոտուլիզմը ծանր սննդային տոքսիկոզ է, որն առաջանում է Clostridium botulinum-ի արտազատած տոքսին պարունակող սննդամթերքն օգտագործելիս...
Ինչպե՞ս են զարգանում հելմինթոզները։
Հելմինթոզները (ճիճվակրություն) մարդու և կենդանիների մոտ լայնորեն տարածված հիվանդություններ են...
Մենինգոկոկային վարակն արդի առողջապահական կարևոր հիմնախնդիրներից է: Այն օդակաթիլային փոխանցման մեխանիզմով շնչառական վարակ է՝ 70% երիտասարդ բնակչության ընդգրկմամբ՝ երեխաներ և դեռահասներ...
Ինչպե՞ս են զարգանում հելմինթոզները։
Հելմինթոզները (ճիճվակրություն) մարդու և կենդանիների մոտ լայնորեն տարածված...
Վարակային հիվանդությունների տեսակետից ինչպիսի՞ն է իրավիճակը ներկայում։
Ուշադրության կենտրոնում կարմրուկն է, սակայն գրանցվել են նաև ջրծաղիկով և քութեշով...
1, 2 տիպ հերպեսի (Herpes simplex virus) IgG հակարմինների հետազոտությունն իրականացվում է արյան մեջ առաջին և երկրորդ տիպի հերպեսի վիրուսների նկատմամբ G իմունոգլոբուլինների (հակամարմինների) որոշման համար...
Աղմուկն ականջներում որքա՞ն հաճախ է հանդիպում
Աղմուկն ականջներում տարածված և մշտապես անհանգստացնող երևույթ է...
Ի՞նչ է հետքովիդային համախտանիշը:
Հետկոքիդային համախտանիշը քովիդ վարակի հետևանք է, երբ հիվանդացածների մոտ 3 ամիս և ավելի...
Վերջին շրջանում ավելացել է մարդկանց քանակը, որոնք գանգատվում են Քովիդ-19-ից 2-3 ամիս անց սկսված մազաթափությունից: Այս ախտանշանը ժամանակավոր բնույթ է կրում, եթե չկան ուղեկցող խնդիրներ...
Անտիբիոտիկների շնորհիվ բազում կյանքեր են փրկվել և փրկվում: Բայց ժամանակի ընթացքում պարզ դարձավ, որ դրանք պետք է նշանակվեն միայն խիստ անհրաժեշտության դեպքում: Որովհետև՝ ոչնչացնելով վտանգավոր բակտերիաներին...
Ինչպե՞ս են մշակվում և փորձարկվում պատվաստանյութերը։
Ցանկացած պատվաստանյութ անցնում է բավականին երկար փորձաշրջան՝ խստագույն թեստավորում...
Հայաստանում կորոնավիրուսային հիվանդության դեմ կիրառվող կանխարգելիչ պատվաստումների բժշկական հակացուցումները նույնն են, ինչ բոլոր պատվաստումների դեպքում...
ԱՄԵՆԱԸՆԹԵՐՑՎԱԾ ՀՈԴՎԱԾՆԵՐԸ
- Ժողովրդական դեղամիջոցներ
- Հղիություն. 4-րդ ամիս
- Հղիություն. 7-րդ ամիս
- Կոճապղպեղ նույնն է՝ իմբիր, Ginger եւ Zingiber Officinale
- «Արագիլ» հիմնադրամը ստեղծված է՝ օգնելու անպտղությամբ տառապող զույգերին. Կարինե Թոխունց
- Հղիություն. 6-րդ ամիս
- Հղիություն. 2-րդ ամիս
- 4-7 ամսական երեխաների սնուցումը
- Ամուսնական առաջին գիշերը
- Ընկերության մասին
- Ինչպես ազատվել անցանկալի մազերից
- Խնձորը` պզուկների դեմ. ազատվիր նրանցից 1 գիշերվա ընթացքում
- Պարզվում է ապագա երեխայի սեռը կախված է մայրիկի սնունդից
- Դդում
- Հիվանդություն, որը փոխում է մեր կյանքը` կրծագեղձի քաղցկեղ
- Կոճապղպեղ՝ նիհարելու համար (կոճապղպեղի թեյ)
- Սեռական գրգռում
- Արգանդի միոմա. նախանշանները, պատճառներն ու բուժումը
- Երիցուկ դեղատնային - Ромашка аптечная - Matricaria chamomilla L.
- Չիչխանի օգտակար հատկությունները
- Հղիություն. 1-ին ամիս
- Քարավուզ (նույն ինքը՝ նեխուր)
- Ինչպես ազատվել բերանի վատ հոտից`պարզ միջոց
- Դիմակներ` մազերի համար
- Կրծքի ցավե՞ր ունեք. ինչ անել
- Ընդհանուր տեղեկություններ մարմնի համակարգերի մասին
- Հեշտոցային արտադրության պատճառները. մասնագետի անդրադարձը
- Բերանի խոռոչի լորձաթաղանթի ախտահարումը սովորական բշտախտի ժամանակ (սկիզբը` նախորդ համարում)
- Ընտրություն ըստ հորոսկոպի
- Հիվանդություն, որի համար պետք չէ ամաչել (թութք)
- Հղիությունը և նախապատրաստվելը դրան
- Խոսենք այդ մասին. ձեռնաշարժություն
- Երբ գլխացավն ախտանիշ է: Հանճարեղ և օժտված մարդկանց հիվանդություն
- Լեղաքարային հիվանդություն. բուժման մեթոդները
- Սեռական թուլության առաջին նախանշանները. news.am
- Ուլտրաձայնային դոպլերոգրաֆիա (երկակի (դուպլեքս) անոթների)
- Էկզեմայի տեսակները և բուժումը
- ՈւՆԱԲԻ: Արևելյան բժշկության գաղտնիքները
- Իրիդիոսքրինինգ
- Գամմա-դանակը նշտարի փոխարեն