Ուռուցքաբանություն
Սնուցումը ենթաստամոքսային գեղձի քաղցկեղի ժամանակ. oncology.am
Ենթաստամոքսային գեղձի քաղցկեղին հաճախ նախորդում է քրոնիկական պանկրեատիտը կամ մարսողական համակարգի այլ հիվանդությունները: Եվ այս ախտաբանության ռիսկի գործոններից մեկը սխալ սնուցումն է՝ շատ ուտելը, արագ սննդի, ճարպային, սուր համեմված, տապակած սննդի չարաշահումը, սննդակարգի ռեժիմին չհետևելը և այլն:
Սննդակարգը ենթաստամոքսային գեղձի քաղցկեղի բուժման շատ կարևոր բաղկացուցիչ մաս է կազմում:
Այս հիվանդության ժամանակ սնուցումը պետք է բավարարի մի քանի պայմանների.
- ենթաստամոքսային գեղձի համար պետք է լինի առավելագույն խնայող,
- օրգանիզմը լիարժեք ապահովի անհրաժեշտ սննդանյութերով,
- աջակցի օրգանիզմին բուժման ընթացքում:
Հիվանդի սնունդը պետք է պարունակի բավարար քանակությամբ սպիտակուցներ, վիտամիններ և միկրոտարրեր, իսկ ճարպերը և ածխաջրերը պետք է սահմանափակել:
Փոփոխությունները պետք է վերաբերվեն ո՛չ միայն ճաշատեսակներին, այլ նաև սնուցման ռեժիմին և սննդի պատրաստման եղանակներին: Պետք է սնվել հաճախակի՝ օրական 5-6 անգամ, չափաբաժինները պետք է մեծ չլինեն, չի կարելի շատ ուտել: Սնունդը պետք է ընդունել տաք վիճակում: Սննդի մարսողությունը բարելավելու համար բժիշկը կարող է ֆերմենտային պատրաստուկներ նշանակի:
Ճաշատեսակները հիմնականում պետք է պատրաստել գոլորշու վրա, կարելի է նաև մթերքները եփել կամ դրանք պատրաստել ջեռոցում այնպես, որ կեղևներ չառաջանան:
Ի՞նչ է արգելված ուտել ենթաստամոքսային գեղձի քաղցկեղի ժամանակ
Առաջին հերթին դա ճարպային սնունդն է՝ ճարպոտ միսը, թռչնեղենը և ձկնեղենը, ենթամթերքը, պաշտետները, ձկնկիթը, պահածոները, ճարպի բարձր պարունակությամբ կաթնամթերքը (սերուցքային կարագը, ճարպային կաթը, կաթնաշոռը, թթվասերը, սերուցքը): Պետք է հրաժարվել սուր, մարինացված և աղի մթերքներից, պանրի սուր տեսակներից, երշիկեղենից, մայոնեզից, խոշոր ձվերից: Պետք է բացառել սուր համեմունքները, ծովաբողկը, կետչուպը, դարչինը: Այսպիսի սնունդը մեծ ծանրաբեռնվածություն է ենթաստամոքսային գեղձի համար, և դրա մարսողության համար գեղձը ստիպված ավելացնում է ֆերմենտների արտադրությունը:
Ենթաստամոքսային գեղձի ուռուցքի ժամանակ, որպես կանոն, խանգարված է էնդոկրին ֆունկցիան և, հետևաբար, ինսուլինի արտադրությունը նվազում է: Այդ պատճառով պետք է կրճատել դյուրամարս ածխաջրերի ընդունումը: Դրանց թվին են պատկանում կաթնահունց թխվածքը, հրուշակեղենը, շոկոլադը: Իսկ մեղրը և շաքարը ցանկալի է լիովին բացառել սննդակարգից:
Չի կարելի ուտել սնկեր, այնպիսի բանջարեղեն, որոնք կոպիտ թելիկներ են պարունակում, ինչպիսիք են լոբազգիները, սպիտակ կաղամբը, ճակնդեղը և այլն, ինչպես նաև սոխը և սխտորը: Չի կարելի կիրառել թթու և շատ քաղցր մրգեր և հատապտուղներ:
Կտրականապես արգելված են բոլոր սպիրտային և գազավորված ըմպելիքները: Պետք է հրաժարվել կակաոից, սուրճից, թունդ թեյից:
Ի՞նչ կարելի է ուտել ենթաստամոքսային գեղձի քաղցկեղի ժամանակ
Հիվանդի սննդակարգի մեջ պետք է մտնեն մսի անյուղ տեսակներ՝ տավարի միս, ճագար, հնդկահավ, հավ (կրծքամիս), այս սնունդն օրգանիզմը կապահովի անհրաժեշտ քանակությամբ սպիտակուցով: Պետք է անպայման ընդունել անյուղ ձուկ, քանի որ, բացի սպիտակուցը, այն պարունակում է նաև այլ նյութեր, որոնք անհրաժեշտ են թուլացած օրգանիզմին:
Պետք է սննդակարգի մեջ ավելացնել բուսական սննդի չափաբաժինը՝ մրգեր, բանջարեղեն, կանաչեղեն, հատապտուղներ: Սրանք պարունակում են մեծ քանակությամբ վիտամիններ և միկրոտարրեր, որոնք շատ անհրաժեշտ են այս հիվանդության ժամանակ: Բացի այդ, սրանք հարուստ են հակաօքսիդանտներով, որոնք օգնում են օրգանիզմին պայքարել ուռուցքի դեմ:
Պետք է սննդակարգի մեջ ներառել ցածր յուղայնության թթվակաթնային մթերքներ, գերադասելի է ոչ թթու կաթնաշոռ և մածուն:
Կարելի է կիրառել կրուպեղենի բոլոր տեսակները՝ բացառությամբ ցորենի և գարեձավարի: Սակայն շիլաները պետք է պատրաստել ջրի վրա: Ձուն կարելի է ուտել ձվածեղի ձևով, ցանկալի է օգտագործել միայն սպիտակուցը:
Կարելի է խմել մաքրված, չգազավորված ջուր, մասուրի եփուկ, բուսական թեյեր, թույլ սև թեյ: Կարելի է պատրաստել օշարակներ, չորացված և թարմ մրգերով կոմպոտներ, թարմ քամած հյութերը պետք է նոսրացնել ջրով:
Ճաշատեսակների համը բարելավելու համար խորհուրդ է տրվում որպես համեմունք օգտագործել թարմ կամ չորացված խոտաբույսեր:
Շիլաների մեջ կարելի է ավելացնել հատապտուղներ, չրեր, մսային ճաշատեսակները լրացնել մրգային և բանջարեղենային կերակրալցոնով:
Կարդացեք նաև
Երիկամի քաղցկեղը երիկամի նորագոյացություն է, որի դեպքում երիկամային հյուսվածքը վերակերպվում է չարորակ գոյացության: Ունենում է ինվազիվ աճ` քայքայելով շրջակա հյուսվածքները...
Հայտնի փաստ է, որ կանանց շրջանում գերիշխում է կրծքագեղձի քաղցկեղը, իսկ տղամարդկանց շրջանում՝ թոքի քաղցկեղը: Քաղցկեղի որ տեսակներն են բնորոշ կանանց և որոնք՝ տղամարդկանց. պարզաբանում է...
Այսօր քաղցկեղի դեղորայքային բուժման ամենաօպտիմալ մեթոդներն են թիրախային եւ իմունաթերապիան։ Երկուսն էլ ավանդական քիմիաթերապիայի հետ միասին հաջողությամբ կիրառվում են Նաիրի ԲԿ–ում...
Երբ հետազոտել կրծքագեղձը, անհրաժեշտ է կատարել ամենամյա հետազոտություն, թե բժշկի դիմել, երբ արդեն կան գանգատներ: Թեման պարզաբանում է «Էրեբունի» ԲԿ մամոլոգիայի և կրծքագեղձի...
Քաղցկեղի որ տեսակներն են բնորոշ կանանց և որոնք՝ տղամարդկանց. պարզաբանում է «Էրեբունի» ԲԿ ուռուցքաբանության գծով փոխտնօրեն Հայկուհի Գյոքչյանը: Կանանց շրջանում գերիշխում է կրծքագեղձի քաղցկեղը...
Ողնաշարի ուռուցքների առանձնահատկությունները
Ողնաշարի ուռուցքները լինում են բարորակ և չարորակ: Կարող են հայտնաբերվել ողնաշարի ցանկացած հատվածում...
Ուռուցքաբանությունը բժշկության ամենաարագ զարգացող մասնագիտությունն է: Գրեթե ամեն տարի, նույնիսկ ամեն ամիս, կամ ամեն շաբաթ նորություններ են լինում այդ ոլորտում...
Վերջին տարիներին նկատվո՞ւմ է գլխուղեղի ուռուցքների դեպքերի հաճախացում
Ցավոք, գլխուղեղի նորագոյացությունները վերջին տարիներին ավելի հաճախ են հանդիպում, հատկապես...
Կոնտրաստային մամոգրաֆիան կրծքագեղձերի հետազոտման ռենտգեն մեթոդ է, այն համարվում է կրծքագեղձի քաղցկեղի ախտորոշման զգայուն մեթոդներից մեկը: Իր զգայունությամբ գրեթե չի զիջում ՄՌՏ հետազոտությանը...
Վահանաձև գեղձի հանգուցային նորագոյացությունները մոտ 95 տոկոս դեպքերում բարորակ նորագոյացություններ են: Միայն 5 տոկոս դեպքերում են հայտնաբերվում չարորակ փոփոխություններ...
Կրծքագեղձի բիոպսիան ախտորոշիչ նպատակով կասկածելի հատվածից հյուսվածքի կամ բջիջների ստացումն է և կրծքագեղձի քաղցկեղր վերջնական ախտորոշման միջոց է...
Ներկայում ամբողջ աշխարհում կրծքագեղձի քաղցկեղի վերջնական ախտորոշման միակ տարբերակը բիոպսիան է: Բիոպսիայի ժամանակ հետազոտության համար գեղձից վերցվում են բջիջներ կամ հյուսվածք: Լաբորատոր հետազոտության արդյունքում...
ԱՄԵՆԱԸՆԹԵՐՑՎԱԾ ՀՈԴՎԱԾՆԵՐԸ
- Ժողովրդական դեղամիջոցներ
- Հղիություն. 4-րդ ամիս
- Հղիություն. 7-րդ ամիս
- Կոճապղպեղ նույնն է՝ իմբիր, Ginger եւ Zingiber Officinale
- «Արագիլ» հիմնադրամը ստեղծված է՝ օգնելու անպտղությամբ տառապող զույգերին. Կարինե Թոխունց
- Հղիություն. 6-րդ ամիս
- Հղիություն. 2-րդ ամիս
- 4-7 ամսական երեխաների սնուցումը
- Ամուսնական առաջին գիշերը
- Ընկերության մասին
- Ինչպես ազատվել անցանկալի մազերից
- Խնձորը` պզուկների դեմ. ազատվիր նրանցից 1 գիշերվա ընթացքում
- Պարզվում է ապագա երեխայի սեռը կախված է մայրիկի սնունդից
- Դդում
- Հիվանդություն, որը փոխում է մեր կյանքը` կրծագեղձի քաղցկեղ
- Կոճապղպեղ՝ նիհարելու համար (կոճապղպեղի թեյ)
- Սեռական գրգռում
- Արգանդի միոմա. նախանշանները, պատճառներն ու բուժումը
- Երիցուկ դեղատնային - Ромашка аптечная - Matricaria chamomilla L.
- Չիչխանի օգտակար հատկությունները
- Հղիություն. 1-ին ամիս
- Քարավուզ (նույն ինքը՝ նեխուր)
- Ինչպես ազատվել բերանի վատ հոտից`պարզ միջոց
- Դիմակներ` մազերի համար
- Կրծքի ցավե՞ր ունեք. ինչ անել
- Ընդհանուր տեղեկություններ մարմնի համակարգերի մասին
- Հեշտոցային արտադրության պատճառները. մասնագետի անդրադարձը
- Բերանի խոռոչի լորձաթաղանթի ախտահարումը սովորական բշտախտի ժամանակ (սկիզբը` նախորդ համարում)
- Ընտրություն ըստ հորոսկոպի
- Հիվանդություն, որի համար պետք չէ ամաչել (թութք)
- Հղիությունը և նախապատրաստվելը դրան
- Խոսենք այդ մասին. ձեռնաշարժություն
- Երբ գլխացավն ախտանիշ է: Հանճարեղ և օժտված մարդկանց հիվանդություն
- Լեղաքարային հիվանդություն. բուժման մեթոդները
- Սեռական թուլության առաջին նախանշանները. news.am
- Ուլտրաձայնային դոպլերոգրաֆիա (երկակի (դուպլեքս) անոթների)
- Էկզեմայի տեսակները և բուժումը
- ՈւՆԱԲԻ: Արևելյան բժշկության գաղտնիքները
- Իրիդիոսքրինինգ
- Գամմա-դանակը նշտարի փոխարեն