Ճարպակալում
Հեղուկ կալորիաներ. ո՞ր հեղուկներն են հրահրում ավելորդ քաշ
Նույնիսկ ամենախիստ սննդակարգի վրա նստած մարդը, որպես կանոն, մոռանում է, որ էներգետիկ արժեք ունեն ոչ միայն սննդամթերքը, այլև ըմպելիքները: Չնայած պիտակի վրա մեկ հպանցիկ հայացքն էլ է բավարար, հասկանալու համար, կալորիա չի պարունակում միայն ջուրը, մնացած ըմպելիքները լիովին «նյութական» են:
Ընդ որում, ՙհեղուկ՚ կալորիաները ավելի նենգ են, քան «պինդերը»:
Թխվածքներն անվտա՞նգ են
Ամերիկացի դիետոլոգները հետաքրքիր հետազոտություն են անցկացրել: Կամավորների մի խմբի սննդակարգին, մեկ ամսվա ընթացքում, ավելացրել են 450 կկալ քաղցր ըմպելիքների ձևով, մյուս խմբին` այդ նույն 450 կկալ-ն, բայց կոնֆետի ու թխվածքի ձևով: Հետազոտության ավարտին առաջին խմբում քաշի ավելացումը նշանակալիորեն բարձր է եղել, քան երկրորդ խմբում:
Այս փաստի բացատրությունը շատ պարզ է: Պինդ սնունդը, որը մարսելու համար օրգանիզմը ծախսում է ստացած էներգիայի 10%-ը , դանդաղ է յուրացվում, ստամոքսում ավելի երկար ժամանակ է մնում և երկար ժամանակ էլ հագեցածության զգացում է ապահովում: Հեղուկ կալորիաները ակնթարթորեն յուրացվում են, գրեթե առանց էներգիայի ծախսի: Այդ պատճառով էլ մարդը, իր համար էլ աննկատ, ավելի շատ է խմում, քան պլանավորել էր: Դրա հետ մեկտեղ, ուտելիքի քանակն էլ է ավելանում, որի հետ միաժամանակ ըմպելիքը խմվում է: Զգուշություն պետք է պահպանել ոչ միայն գազավորված ըմպելիքների հարցում, այլև այլ ըմպելիքների, որոնք ընդունված է անվնաս համարել: Պետք չէ ծարավը հագեցնել մրգահյութերով, հատկապես փաթեթավորված: Դրանց մեջ պարունակվող շաքարը քիչ է, քան գազավորված ըմպելիքներում, այդ պատճառով էլ ցանկությունէ առաջանում ավելի շատ խմել: Իսկ այդ հյութերի մեջ ածխաջրատները թխվածքների մեջ պարունակվող ածխաջրատներից քիչ չեն: Օրինակ, մեկ բաժակ խաղողի հյութը կալորիականությամբ հավասար է մեկ կտոր շոկոլադե տորթին: Կաթնային և ալկոհոլային կոկտեյլներն էլ են բավարար քանակությամբ շաքար ու կալորիաներ պարունակում:
Բոլոր նիհարել ցանկացողների սիրելի ընպելիքն են թեյն ու սուրճը: Դրանք, իրոք, առանց խառնուրդների գրեթե կալորիա չեն պարունակում: Բայց եթե այդ ըմպելիքների մեջ ավելացվում են ամեն տեսակ հավելումներ, ապա կալորիականությունն ավելանում է: Օրինակ, մեկ բաժակ սուրճը ընդամենը 2 կկալ է պարունակում, բայց շաքարով ու կաթով սուրճն արդեն 75 կկալ ունի, իսկ սերուցքով ու շոկոլադով սուրճն արդեն 275 կկալ է պարունակում (այնքան, որքան լիարժեք տաք ճաշատեսակը):
Զգալ տարբերությունը
Բնականաբար հարց է առաջանում, կարելի± է հանգիստ խմել շշով, գազավորված ըմպելիքը, որի վրա գրված է 0 կալորիա:
Այդ մակագրությունը սովորաբար նշանակում է, որ սովորական շաքարի փոխարեն ըմպելիքի մեջ օգտագործված է շաքարի փոխարինիչներ: Բայց նման գազավորված ջրով հնարավոր չէ ծարավը հագեցնել: Առաջինը, արհեստական քաղցրացնող նյութը կարող է պաշարել ծարավի ռեցեպտորները, որոնք տեղակայված են բերանի խոռոչի լորձաթաղանթում, և վատ է «մաքրվում», այդ պատճառով էլ մշտապես ցանկություն է առաջանուն այն «մաքրել» գազավորված ջրի նոր չափաբաժնով: Երկրորդը, սովորական շաքարի փոխարեն սովորաբար օգտագործվող ասպարտամը, 37 աստիճան C –ից բարձր ջերմաստիճանի դեպքում մեթանոլի ձևավորում է հրահրում (փայտի սպիրտ), որը նույնիսկ փոքր չափաքանակի դեպքում կարող է նյարդաբանական հիվանդությունների զարգացում հրահրել:
Ըմպելիքների կալորիականությունը
(կկալ` 100 մլ)
-
Ջուր` 0
-
Թեյ` 1
-
Թեյ շաքարով (1 գդալ)` 28
-
Սուրճ` 1
-
Սուրճ շաքարով (1 գդալ) և կաթով` 75
-
Քաղցր գազավորված ջուր` 42
-
Կաթնային կոկտեյլ` 96
-
Տաք շոկոլադ` 110
-
Կվաս` 27
-
Հյութ` (թուրինջի` 35, խաղողի` 75):
Ալկոհոլային և թույլալկոհոլային ըմպելիքներից առաջատար դիրքերում են
-
Գարեջուր (բաց գույն)` 43, (մուգ գույն)` 48
-
Շամպայն (չոր)`64, (քաղցր)` 100
-
Օղի` 235
-
Կոնյակ` 239:
Կարդացեք նաև
Որովայնի ճարպակալում ասելով չենք հասկանում միայն ենթամաշկային շերտի ճարպը, այլև ընդերային և ներքին օրգանների ճարպը: Ընդերային ճարպը արտազատում է նյութեր, որոնք մեծացնում են ինսուլինի դիմադրությունը...
Ճարպակալումը նոր ժամանակների տարածված խնդիրներից է, որը, բացի կոսմետիկ անհարմարությունից, կարող է նպաստել նաև տարբեր հիվանդությունների առաջացմանը՝ ինֆարկտ, ինսուլտ, ուռուցքներ...
Ճարպակալումը միայն ավելորդ քաշը չէ, այլ լուրջ քրոնիկ հիվանդություն է, որը զարգանում է ֆիզիոլոգիական և գենետիկ գործոնների, ինչպես նաև շրջակա միջավայրի ազդեցությամբ: Ճարպակալման զարգացման ընթացքում...
Մաղադանոսն օգտագործվում է բազմաթիվ ճաշատեսակների պատրաստման ժամանակ: Այն առանձնանում է ո՛չ միայն համով, այլև օգտակար հատկություններով: Fithacker.ru-ի հաղորդմամբ՝ մաղադանոսը միզամուղ հատկություն ունի...
Բազմաթիվ ուսումնասիրությունների համաձայն` կորոնավիրուսային հիվանդություն հաստատված ամենածանր հիվանդներից շատերն ունեցել են ճարպակալում1: Համաշխարհային վերլուծությունը ցույց է տալիս, որ ճարպակալումը...
Առողջապահության համաշխարհային կազմակերպության (ԱՀԿ) տվյալների համաձայն՝ ավելցուկային քաշն ու ճարպակալումը մի շարք ոչ վարակիչ հիվանդությունների (ՈՎՀ) զարգացման ռիսկի գործոն են, ինչպիսիք են` սրտանոթային հիվանդությունները...
Ճարպակալումը խաթարում է շնչառական ֆունկցիան՝ առաջացնելով շնչառական խանգարումներ ինչպես արթուն, այնպես էլ քնած վիճակում: Արթուն վիճակում թոքերը չեն կարող լիարժեք գործել կրծքավանդակի ծանր լինելու պատճառով...
Ի՞նչ է հավելյալ քաշը և ի՞նչ է ճարպակալումը:
Ճարպակալումը համարվում է հիվանդագին վիճակ, որի ժամանակ լինում է մարմնի ավելցուկային ճարպ...
Ցելյուլիտը վերացնելու միակ միջոցը ճիշտ սնվելն է: Ճարպային բջիջները չեն վերանում ինքնըստինքյան: Superboss.info-ն ներկայացնում է ճիշտ սնվելու բաղադրատոմսեր նիհարելու համար: Ընտրեք 10 տարբերակներից...
Budetezdorovy.ru-ն գրում է, որ ավելորդ քաշը լուրջ սպառնալիք է առողջության, հատկապես՝ անոթների և սրտի համար։ Ավելորդ քաշից ազատվելու և քաշը պահպանելուն նպաստում է արագ նյութափոխանակությունը...
Ակտիվացված ածուխը կարող է արգելափակել ճարպերի և ածխաջրերի յուրացումը, նվազեցնել մթերքի կալորիականությունը, ինչի շնորհիվ տեղի է ունենում քաշի նվազում։ Fithacker.ru-ն ներկայացրել է ածուխի օգտագործման մի քանի եղանակ...
Արքայախնձորի օգտակար հատկությունները շատերին են հայտնի։ Այս միրգը խորհուրդ է տրվում նրանց, ովքեր ցանկանում են ազատվել ավելորդ կիլոգրամներից. այն հնարավորություն է տալիս մաքրել օրգանիզմը կուտակված տոքսիններից...
ԱՄԵՆԱԸՆԹԵՐՑՎԱԾ ՀՈԴՎԱԾՆԵՐԸ
- Ժողովրդական դեղամիջոցներ
- Հղիություն. 4-րդ ամիս
- Հղիություն. 7-րդ ամիս
- Կոճապղպեղ նույնն է՝ իմբիր, Ginger եւ Zingiber Officinale
- «Արագիլ» հիմնադրամը ստեղծված է՝ օգնելու անպտղությամբ տառապող զույգերին. Կարինե Թոխունց
- Հղիություն. 6-րդ ամիս
- Հղիություն. 2-րդ ամիս
- 4-7 ամսական երեխաների սնուցումը
- Ամուսնական առաջին գիշերը
- Ընկերության մասին
- Ինչպես ազատվել անցանկալի մազերից
- Խնձորը` պզուկների դեմ. ազատվիր նրանցից 1 գիշերվա ընթացքում
- Պարզվում է ապագա երեխայի սեռը կախված է մայրիկի սնունդից
- Դդում
- Հիվանդություն, որը փոխում է մեր կյանքը` կրծագեղձի քաղցկեղ
- Կոճապղպեղ՝ նիհարելու համար (կոճապղպեղի թեյ)
- Սեռական գրգռում
- Արգանդի միոմա. նախանշանները, պատճառներն ու բուժումը
- Երիցուկ դեղատնային - Ромашка аптечная - Matricaria chamomilla L.
- Չիչխանի օգտակար հատկությունները
- Հղիություն. 1-ին ամիս
- Քարավուզ (նույն ինքը՝ նեխուր)
- Ինչպես ազատվել բերանի վատ հոտից`պարզ միջոց
- Դիմակներ` մազերի համար
- Կրծքի ցավե՞ր ունեք. ինչ անել
- Ընդհանուր տեղեկություններ մարմնի համակարգերի մասին
- Հեշտոցային արտադրության պատճառները. մասնագետի անդրադարձը
- Բերանի խոռոչի լորձաթաղանթի ախտահարումը սովորական բշտախտի ժամանակ (սկիզբը` նախորդ համարում)
- Ընտրություն ըստ հորոսկոպի
- Հիվանդություն, որի համար պետք չէ ամաչել (թութք)
- Հղիությունը և նախապատրաստվելը դրան
- Խոսենք այդ մասին. ձեռնաշարժություն
- Երբ գլխացավն ախտանիշ է: Հանճարեղ և օժտված մարդկանց հիվանդություն
- Լեղաքարային հիվանդություն. բուժման մեթոդները
- Սեռական թուլության առաջին նախանշանները. news.am
- Ուլտրաձայնային դոպլերոգրաֆիա (երկակի (դուպլեքս) անոթների)
- Էկզեմայի տեսակները և բուժումը
- ՈւՆԱԲԻ: Արևելյան բժշկության գաղտնիքները
- Իրիդիոսքրինինգ
- Գամմա-դանակը նշտարի փոխարեն