Med-Practic
Նվիրվում է վաստակաշատ ուսուցիչ Գրիգոր Շահյանին

Իրադարձություններ

Հայտարարություններ

Մեր հյուրն է

Հրատապ թեմա

 

ԼՈՒՐԵՐ: Ճարպակալում, նիհարում

5 սննդային բաղադրիչ, որոնք նպաստում են արագ նիհարեցմանը

5 սննդային բաղադրիչ, որոնք նպաստում են արագ նիհարեցմանը

Երկար տարիներ շարունակ գիտնականները փորձում էին գտնել այն կախարդական բաղադրիչը, որը կօգներ մարդկանց նվազեցնել քաշը: 2008 թ-ին Մինեսոտայի համալսարանի բժիշկ Շալամար Սիբլին 38 գեր մարդկանց համար 11 շաբաթանոց դիետա է ստեղծել, որի ընթացքում նրանք օգտագործել են 750 կալորիա ավելի քիչ, քան մինչ այդ: Արդյունքում պարզվել է, որ այն մասնակիցները, որոնց արյան մեջ վիտամին D-ի պարունակությունը հետազոտության սկզբում բարձր է եղել, 70%-ով ավելի շատ քաշ են կորցնել, քան նրանք, ում արյան մեջ վիտամինի պարունակությունն ավելի ցածր է եղել:

Ուստի հիմնվելով այս հետազոտության արդյունքների վրա` գիտնականը հանգել է այն եզրակացությանը, որ վիտամին D-ով հարուստ սնունդ ընդունելով, մարդու օրգանիզմը զերծ է մնում ճարպի կուտակումից և նպաստում է դրա այրմանը:
Վերջին 40 տարիների ընթացքում հազարավոր ուսումնասիրություններ են անցկացվել վիտամին D-ի վերաբերյալ, ինչի արդյունքում հայտնի է դարձել, որ քաշի նվազեցման հարցում այն ուղղակի «հրաշքներ» է գործում:

Սակայն, բացի այս վիտամինի բարերար ազդեցությունից, գիտնականները հայտնաբերել ևս 4 սննդային բաղադրիչ, որոնք ոչ պակաս նպաստում են նիհարեցմանը:

Առաջինը կալցիումն է, որը պահեստավորվում է ճարպային բջիջներում: Մասնագետները գտնում են, որ ինչքան ավելի շատ կալցիում են պարունակում այդ բջիջները, այդքան ավելի հեշտ և շուտ են դրանք այրվում: Բացի այդ, կալցիումը նպաստում է քաշի նվազեցմանը` ճարպերը աղեստամոքսային համակարգում պահելու և դրանց մուտքը արյան մեջ արգելափակելու շնորհիվ:

Երկրորդ տեղում են պրոտեինները, որոնք օգնում են կիլոգրամները կորցնելու ժամանակ պահպանել մարմնի մկանային զանգվածը: Վերջերս Իլինոիսի համալսարանում անցկացված հետազոտությունների արդյունքում պարզվել է, որ օրական 2 անգամ պրոտեիններ օգտագործող կանայք 4%-ով ավելի շատ քաշ են կորցնում:

Երրորդ տեղում են Oմեգա 3 ճարպային թթուները, որոնք հանգեցնում են քաշի կորստին ճարպային բջիջներն այրող հատուկ էնզիմների օգնությամբ: Դրանք նաև նպաստում են տրամադրության բարձրացմանը և ախորժակի փակմանը:

Այնուհետև գալիս են նաև ձիթայուղի, ընկուզեղենի, հացահատիկի, ավոկադոյի, գետնանուշի և շոկոլադի բաղադրության մեջ առկա MUFA ճարպերը: Դրանք նպաստում են ուտելու ցանկության կորստին և նվազեցնում են արյան մեջ շաքարի պարունակությունը:

Սկզբնաղբյուր. tert.am
med-practic.com կայքի ադմինիստրացիան տեղեկատվության բովանդակության համար

պատասխանատվություն չի կրում
Loading...
Share |

Հարցեր, պատասխաններ, մեկնաբանություններ

Կարդացեք նաև

ԵՊԲՀ. Թերսնուցման և ճարպակալման կրկնակի բեռը. Անդրադարձ՝ անառողջ սննդի օգտագործման հետևանքներին
ԵՊԲՀ. Թերսնուցման և ճարպակալման կրկնակի բեռը. Անդրադարձ՝ անառողջ սննդի օգտագործման հետևանքներին

Հայտնի միջազգային “The Lancet” պարբերականում վերջերս հրապարակված նյութի համաձայն` աշխարհում այժմ 1 միլիարդից ավելի մարդ ապրում է «ճարպակալում» ախտորոշմամբ...

ԼՈՒՐԵՐ: Հրատապ խնդիրներ աշխարհում Հրատապ թեմա Աշխարհում
Բարիատրիկ վիրահատություններ Նաիրի ԲԿ-ում. nairimed.com
Բարիատրիկ վիրահատություններ Նաիրի ԲԿ-ում. nairimed.com

160 կգ քաշով 40 տարեկան տղամարդը դիմել է ստամոքսը փոքրացնելու վիրահատության՝ նիհարելու նպատակով։ Ասում է՝ շատ տարբեր միջոցներ է փորձել՝ հատուկ սննդակարգ է պահել, մարզվել է, բայց կորցրած քաշը նորից հետ է եկել...

ԼՈՒՐԵՐ: Վիրաբուժություն Լուրեր ԼՈՒՐԵՐ: Թվեր և փաստեր Հայաստանից
Ինչո՞ւ գեր մարդիկ դժվարությամբ են սննդակարգեր պահպանում. armeniamedicalcenter.am
Ինչո՞ւ գեր մարդիկ դժվարությամբ են սննդակարգեր պահպանում. armeniamedicalcenter.am

Ճարպակալման ժամանակ մարդն ավելի մեծ հաճույք է ստանում սննդից, քան նորմալ քաշ ունենալու դեպքում: Դա ստեղծում է արատավոր օղակ, կարծում են գիտնականները: Այովայի Համալսարանում իրականացվել է փորձարկում` 290 կամավորների...

ԼՈՒՐԵՐ: Սնունդը և առողջությունը
Նիհարելը կարող է թեթեւացնել փսորիազի ախտանշանները. news.am
Նիհարելը կարող է թեթեւացնել փսորիազի ախտանշանները. news.am

Ավելորդ քաշը խորացնում է փսորիազի ընթացքը, իսկ նիհարելը, հակառակը, թեթեւացնում է այս հիվանդության ախտանշանները եւ զգալիորեն բարելավում հիվանդների կյանքի որակը: Նման արդյունքի են հանգել...

ԼՈՒՐԵՐ: Մաշկաբանություն
Ասպարտամը չի նպաստում նիհարելուն. գիտնականներ. news.am
Ասպարտամը չի նպաստում նիհարելուն. գիտնականներ. news.am

Ասպարտամը քիմիական նյութ է, որն այսօր հաճախ են օգտագործում սննդում եւ «դիետիկ» ըմպելիքում՝ որպես շաքարին փոխարինող: Harvard Medical School-ի գիտնականները պնդում են, որ այն ո՛չ միայն չի...

ԼՈՒՐԵՐ: Սնունդը և առողջությունը
Ավելորդ քաշը կյանքը կրճատում է 10 տարով. գիտնականներ. 1in.am
Ավելորդ քաշը կյանքը կրճատում է 10 տարով. գիտնականներ. 1in.am

Ավելորդ քաշը մարդու կյանքը կարճացնում է 3 տարով, իսկ լուրջ ճարպակալումը հանգեցնում է ժամանակից 10 տարի վաղ մահվան: Այս մասին հայտնում են Օքսֆորդի համալսարանի գիտնականները Lancet ամսագրում...

ԼՈՒՐԵՐ: Թերապիա
Գիտնականները գտել են անբուժելի ճարպակալման գլխավոր պատճառը. news.am
Գիտնականները գտել են անբուժելի ճարպակալման գլխավոր պատճառը. news.am

Կանադացի գիտնականները պարզել են ճարպակալման անբուժելի տեսակի պատճառը։ Պարզվում է հիպոթալամուսի նեյրոններում ABHD6 ֆերմենտի անբավարար ակտիվությունն անօգուտ է դարձնում ավելորդ քաշի դեմ...

ԼՈՒՐԵՐ: Գիտաբժշկական լրահոս
Ըմպելիք, որը կօգնի նիհարել. openblog.am
Ըմպելիք, որը կօգնի նիհարել. openblog.am

Բոլորն էլ ցանկանում են արագ և արդյունավետ ազատվել ավելորդ կիլոգրամներից և նիհարել: fithacker կայքը ներկայացնում նիհարելու մի միջոց, որը վերջերս շրջանառվում է համացանցում՝ նիհարողների շրջանում...

Սնունդը և առողջությունը
Աշխարհում առաջին ափսեն, որը կօգնի նիհարել. 1in.am
Աշխարհում առաջին ափսեն, որը կօգնի նիհարել. 1in.am

Եթե ինքնուրույն չեք կարողանում հրաժարվել ճարպոտ սննդից, ապա օգնության կհասնի AbsorbPlate-ը՝ նիհարելու համար աշխարհում առաջին ափսեն, որը ստիպում է ավելի քիչ ճարպ ուտել: Այս մասին հայտնում է novate.ru-ն...

ԼՈՒՐԵՐ: Սնունդը և առողջությունը
Ավելորդ քաշը հանգեցնում է ինտելեկտի մակարդակի իջեցման․ գիտնականներ. 1in.am
Ավելորդ քաշը հանգեցնում է ինտելեկտի մակարդակի իջեցման․ գիտնականներ. 1in.am

Ավելորդ քաշ ունեցող մարդկանց մոտ ավելի հաճախ են ընթանում բորբոքային գործընթացներ, այդ թվում նաև` ուղեղի հյուսվածքներում, ինչը, պարզվում Է, կապված Է այն մարդկանց մոտ ինտելեկտի մակարդակի իջեցման հետ...

Նոր մոլեկուլը «վատ» ճարպը «լավի» է վերափոխում. news.am
Նոր մոլեկուլը «վատ» ճարպը «լավի» է վերափոխում. news.am

Beta-LGND2 կոչվող քիմիական նյութի ակտիվացումը Beta (ER-Beta) էսթրոգենային ռեցեպտորների միջոցով կարող է օգնել ճարպակալման եւ նյութափոխանակության հիվանդությունների դեմ պայքարում...

ԼՈՒՐԵՐ: Դեղագործություն
Քնի մեջ նիհարելու միջոց է հայտնաբերվել. news.am
Քնի մեջ նիհարելու միջոց է հայտնաբերվել. news.am

ԱՄՆ-ից հետազոտողները նիհարելու այնպիսի միջոց են մշակել, որի մասին վաղուց երազում էին շատ կանայք. նրանք հասկացել են, թե ինչպես կարելի է նիհարել հենց քնի մեջ: Գիտնականներն ասում են, որ մինչ մարդը քնած է...

ԼՈՒՐԵՐ: Քուն, քնի խանգարումներ
Որովայնի ճարպը կարող է օգտակար լինել առողջության համար. 1in.am
Որովայնի ճարպը կարող է օգտակար լինել առողջության համար. 1in.am

Չիկագոյի գիտնականները պարզել են, որ որովայնի շրջանում ճարպային կուտակումները կարող են օգտակար լինել առողջության համար: Հետազոտական խումբը հայտնաբերել է, որ այդ շրջանում գտնվող ճարպային բջիջները...

ԼՈՒՐԵՐ: Թերապիա
Գիտնականները պարզել են, թե ինչու են ծխողները գիրանում ծխելը թողնելուց հետո. 1in.am
Գիտնականները պարզել են, թե ինչու են ծխողները գիրանում ծխելը թողնելուց հետո. 1in.am

Ծխախոտից հրաժարվելը հաճախ հանգեցնում է գիրացման այն պատճառով, որ ծխի մեջ պարունակվող նիկոտինը և մյուս բաղադրիչները ճնշում են գրելին հորմոնի արտադրությունը, որը պատասխանատու է...

ԼՈՒՐԵՐ: Վնասակար սովորություններ

ԱՄԵՆԱԸՆԹԵՐՑՎԱԾ ՀՈԴՎԱԾՆԵՐԸ