Med-Practic
Նվիրվում է վաստակաշատ ուսուցիչ Գրիգոր Շահյանին

Իրադարձություններ

Հայտարարություններ

Մեր հյուրն է

Հրատապ թեմա

 

ԼՈՒՐԵՐ: Սնունդը և առողջությունը

Զգուշացում. Հոթ-դոգը` քաղցկեղի պատճառ
Զգուշացում. Հոթ-դոգը` քաղցկեղի պատճառ

Ամերիկացիներին նախազգուշացնում են հոթ-դոգերի վնասակարության մասին` համապատասխան ցուցանակ է հայտնվել Ինդիանապոլիս քաղաքի գովազդային վահանակներից մեկի վրա...

ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է վնասակար
Երկու բաժակ սուրճը կկանխի մաշկի ծերացումը
Երկու բաժակ սուրճը կկանխի մաշկի ծերացումը

Կանադացի պրոֆեսոր Ջո Վինսոնն իր հերթական զեկույցում հայտնել է, որ մաշկի ծերացման ընթացքը կարելի է դանդաղեցնել՝ օրական երկու բաժակ սուրճ խմելով:
Գիտնականն իր բացահայտումը բացատրում է նրանով, որ արևի ճառագայթներն ու օդը նպաստում են մարդու օրգանիզմի որոշ բջիջների ծերացմանը...

ԼՈՒՐԵՐ: Ծերություն և երկարակեցություն ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է օգտակար ԼՈՒՐԵՐ։ Առողջ և գեղեցիկ
Շոգ եղանակին խորհուրդ է տրվում սառը սպիտակ գինի խմել
Շոգ եղանակին խորհուրդ է տրվում սառը սպիտակ գինի խմել

Շոգ եղանակին խորհուրդ է տրվում սառը սպիտակ գինի խմել: Ինչպես այսօր լրագրողների հետ հանդիպման ժամանակ նշեց Հայաստանի գինեգործների միության նախագահ Ավագ Հարությունյանը...

ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է օգտակար Օգտակար խորհուրդներ
Ինչպես է ալկոհոլը ազդում կազմվածքի վրա: Գիտնականների անսպասելի եզրակացությունները
Ինչպես է ալկոհոլը ազդում կազմվածքի վրա: Գիտնականների անսպասելի եզրակացությունները

Համարվում է, որ ալկոհոլը շատ կալորիական է և այդ պատճառով չի կարող ընդգրկվել որևէ նիհարեցնող դիետայի մեջ: Սակայն ամերիկյան գիտնականները պնդում են, որ ալկոհոլը չի կարող վնասել կազմվածքին:
Գիտնականները , ովքեր ուսումնասիրել են 8000 մարդու տվյալներ, ասում են, որ չափավոր խմող մարդիկ ավելի նիհար են,  քան ընդհանրապես չխմողները...

ԼՈՒՐԵՐ: Վնասակար սովորություններ
Կիվիի պտուղները իրենց հատկություններով շլացրել են գիտնականներին
Կիվիի պտուղները իրենց հատկություններով շլացրել են գիտնականներին

Ճապոնական գիտնականները կարծում  են, որ կիվիից օգտակար միրգ չկա: Նրանք ուսումնասիրել են բազմաթիվ մրգեր և եզրակացրել, որ կիվին իր օգտակարությամբ գերազանցում է նարնջին, խնձորին, լիմոնին և մյուսներին: Ամենաօգտակարը դեղին կիվին է, չնայած մեզ ծանոթ կանաչը պակաս չէ...

ԼՈՒՐԵՐ: Դեղաբույսեր
Գիշերային համտեսը վնասում է ատամներին
Գիշերային համտեսը վնասում է ատամներին

Պարզվում է, որ  առաջին հայացքից անշառ թվացող գիշերն ուտելու սովորությունը  վնաս է հասցնում  ոչ միայն  կառուցվածքին, այլև ատամներին:
Կոպենհագենի հետազոտողները հայտարարել են, որ գիշերը ուտել սիրողները գիտակցաբար վնասում են ատամներն ավելի, քան, ասենք, քաղցրավենիք կամ էլ ծխել սիրողները...

ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է վնասակար
Ավանդական թանն` ընդդեմ շոգի
Ավանդական թանն` ընդդեմ շոգի

Ամառվա շոգին երկու հիմնական գործոն կարող է բացասական ազդեցություն ունենալ մարդու առողջության վրա, այն է’ ուլտրամանուշակագույն ճառագայթներն ու ջերմաստիճանի բարձրացումը: Ինչպես «Արմենպրես»-ի հետ զրույցում նշեց ՀՀ առողջապահության նախարարության պետական հիգիենիկ եւ հակահամաճարակային տեսչության իրավական ապահովման բաժնի պետ Նունե Բակունցը, եթե ուլտրամանուշակագույն ճառագայթների բավարար քանակություն է լինում...

ԼՈՒՐԵՐ: Անձնական խնամք
Հայտնի է դարձել իդեալական կաթով թեյի բանաձևը
Հայտնի է դարձել իդեալական կաթով թեյի բանաձևը

Բրիտանացի գիտնականները ուսումնասիրությունների արդյունքում պարզել են իդեալական կաթով թեյի բանաձևը:
Գիտնականները սահմանել են խմիչքի բաղադրիչների օպտիմալ հարաբերությունն ու ջերմաստիճանը` աշխատելով կամավորների խմբի հետ: Հետազոտության ընթացքում, որը տևել է 180 ժամ, ընդհանուր առմամբ օգտագործվել է 285 բաժակ կաթով թեյ:
Մասնագետները ուսումնասիրության արդյունքում եկել են այն եզրահանգման...

ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է օգտակար
Ձիթապտղի յուղը նվազեցնում է ինսուլտի հավանականությունը. հետազոտություն
Ձիթապտղի յուղը նվազեցնում է ինսուլտի հավանականությունը. հետազոտություն

Ֆրանսիացի գիտնականները եկել են այն եզրակացության, որ ձիթապտղի յուղի ամենօրյա օգտագործումը նվազեցնում է ուղեղի կաթվածի ռիսկը...

ԼՈՒՐԵՐ: Նյարդային համակարգ ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է օգտակար ԼՈՒՐԵՐ: Թերապիա
Հող կերեք. խորհուրդ են տալիս ամերիկացի գիտնականները
Հող կերեք. խորհուրդ են տալիս ամերիկացի գիտնականները

Հողը կարող է յուրահատուկ վահան ծառայել մակաբույծներից ու տոքսիններից պաշտպանվելու համար։ Սննդի մեջ կավի կամ ցեխի օգտագործումը դրականորեն է ազդում աղեստամոքսային տրակտի վրա։ Նման եզրակացության են եկել ամերիկացի գիտնականները՝ վերլուծելով այս թեմային առնչվող հարյուրավոր հաշվետվությունները...

ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է օգտակար
Սուրճ. բացահայտվել է ևս մի կարևորագույն հատկություն
Սուրճ. բացահայտվել է ևս մի կարևորագույն հատկություն

Քաղցկեղի ազգային ինստիտուտի հետազոտողներին հաջողվել է բացահայտել համով ու բուրավետ տաք  ըմպելիքի  մի կարևորագույն հատկություն ևս. պարզվել է, որ սուրճը կարող է հեպատիտով հիվանդի լյարդը բուժել: Ամերիկայի մասնագետների հետազոտությունները վկայում են, որ հեպատիտով այն հիվանդները, որոնք օգտագործել են օրական առնվազն 2 գավաթ սուրճ` կազդուրվել են ավելի արագ, քան չօգտագործողները...

ԼՈՒՐԵՐ: Մարսողական համակարգ ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է օգտակար
Ելակը կարող է մարդու համար խիստ վտանգավոր լինել
Ելակը կարող է մարդու համար խիստ վտանգավոր լինել

Ելակն ու բողկը կարող են ճիճուներով վարակման աղբյուր դառնալ, եթե դրանց մշակման   ճիշտ կանոններ չկիրառվեն. փաստը  հաստատում են բժիշկները:
Մասնագետները զգուշացնում են` ելակն ու բողկը կարող են ասկարիդների` օրգանիզմ թափանցելու աղբյուր դառնալ: Պատճառն էլ հողի մշակումն է  արտաթորանքներով...

Տնական լիմոնադը քարը քարին չի թողնի
Տնական լիմոնադը քարը քարին չի թողնի

Անկանոն սնունդը  նպաստում է  օրգանիզմում զանազան հիվանդությունների առաջացմանը: Դրանցից մեկն էլ երիկամներում քարերի առաջացումն է: Մասնագետների ուսումնասիրություններով պարզվել է, որ մրգային հյութերում պարունակվող ցիտրատը դանդաղեցնում է երիկամներում քարառաջացման պրոցեսը: Դրա  կանոնավոր կիրառումը լրիվ կասեցնում է պրոցեսը:
Մեծ քանակությամբ  ցիտրատ կա կիտրոնում: Կիտրոնի բնական հյութով պատրաստված  լիմոնադով...

ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է օգտակար
Սուրճն ու շագանակագեղձը . խոսքը կոֆեինի մասին չէ
Սուրճն ու շագանակագեղձը . խոսքը կոֆեինի մասին չէ

Ամերիկյան օնկոլոգիական ազգային ինստիտուտի գիտնականները հաստատել են, որ սուրճի օգտագործումը նպաստում է շագանակագեղձի քաղցկեղով հիվանդանալու հավանականության նվազմանը: Հետազոտությանը մասնակցել են բժշկության ոլորտում աշխատող շուրջ 48 հազար կամավորներ: Լենտա ռու-ն, վկայակոչելով BBC-ին, գրում է, որ բազմակողմանի ուսումնասիրությունների արդյունքում պարզվել է, որ օրական 6 և ավելի բաժակ սուրճ խմողների մոտ 20 տոկոսով նվազում է...

ԼՈՒՐԵՐ: Առողջ տղամարդ ԼՈՒՐԵՐ: Ուրոանդրոլոգիա ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է օգտակար Լրահոս տղամարդկանց համար
Քաղցից մարդը հիմարանում է. ո՞ր մթերքն է օգնում ուղեղի աշխատանքին
Քաղցից մարդը հիմարանում է. ո՞ր մթերքն է օգնում ուղեղի աշխատանքին

Համակրելի մարդը ոչ միայն պետք է ուղիղ դիմագծեր ունենա, այլև առողջ մաշկ, մազեր ու գեղեցիկ կեցվածք: Քիչ մարդ  կգտնվի, որ ուշադրություն չի դարձնում իր հասցեին հնչած «գեղեցիկ է, բայց հիմար» արտահայտությանը:
Ածխաջրեր ուղեղին. որպեսզի գլուխն աշխատի ինչպես հարկն է, ինչպես և մկաններին, գլխին հարկավոր է էներգիա, որի հիմնական աղբյուրը գլյուկոզան է: Իսկ այն կարելի է ստանալ  ածխաջրերով հարուստ մթերքից...

ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է օգտակար
ՀՀ-ում գենետիկորեն ձևափոխված տարրերն առավել նրբերշիկի մեջ են
ՀՀ-ում գենետիկորեն ձևափոխված տարրերն առավել նրբերշիկի մեջ են

Հայաստանում գենետիկորեն ձևափոխված օրգանիզմներ, այսինքն սննդի մեջ ոչ թույլատրելի տարրեր առավելապես հանդիպում են նրբերշիկի մեջ: Այս մասին ասաց «Ստանդարտ Դիալոգ» ՍՊԸ-ի տնօրեն Արտյոմ Մեհրաբյանը՝ Ստանդարտների ազգային ինստիտուտ էկոնոմիկայի նախարար Տիգրան Դավթյանի այցի ժամանակ...

Հրատապ թեմա Հայաստանում ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է վնասակար ԼՈՒՐԵՐ: Թվեր և փաստեր ԼՈՒՐԵՐ: Հրատապ խնդիրներ Հայաստանում
Ամեն վայրկյան ԱՄՆ-ում օգտագործվում է 4848 բաժակ սուրճ…
Ամեն վայրկյան ԱՄՆ-ում օգտագործվում է 4848 բաժակ սուրճ…

Սուրճը տոնուսը բարձրացնող, միզամուղ, թարմացնող, ցավերը մեղմացնող, քունը վանող միջոց է:
Բայց կարող է նաև վնասակար ազդեցություն գործել՝ սրտի զարկերակն արագացնել, արյան ճնշումը բարձրացնել, գլխացավ ու անքնություն առաջացնել, դեմքին դեղին երանգ տալ...

ԼՈՒՐԵՐ: Թվեր և փաստեր Գիտե՞ք, որ...
Առողջ ծերության հինգ խորհուրդ
Առողջ ծերության հինգ խորհուրդ

Համաձայն նոր հետազոտության արդյունքների` մարդիկ, ովքեր ունեն բալանսավորված սննդակարգ, չեն ծխում, կանոնավոր կերպով մարզվում են, ավելի երկար ու երջանիկ են ապրում, քան մյուսները: Այս մասին հայտնում է Թայմս օֆ Ինդիան (Times of India):
Ստորև բերված են մի շարք խորհուրդներ, որոնք կօգնեն կենտրոնանալ սննդամթերքի վրա, որ կարևոր են մարմնի առանձին մասերի առողջ ծերացման համար...

ԼՈՒՐԵՐ: Ծերություն և երկարակեցություն
Անհրաժե՞շտ է արդյոք ֆոլաթթուն` բոլորին
Անհրաժե՞շտ է արդյոք ֆոլաթթուն` բոլորին

Գերմանիայում` ի տարբերություն եվրոպական այլ երկրների, նորածինների մոտ նյարդափողի արատը բավականին տարածված շեղում է: Ֆոլաթթվի ակտիվ օգտագործումը կարող է 85-100% -ով կանխել նման դեպքերը...

ԼՈՒՐԵՐ: Վիտամիններ և միներալներ ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է օգտակար
Ուզո՞ւմ ես քիչ ուտել և շու՞տ հագենալ
Ուզո՞ւմ ես քիչ ուտել և շու՞տ հագենալ

Յունիլեվը ընկերության հետազոտական կենտրոնի գիտնականները գտել են միջոցը:
Առաջատար գիտնականների կողմից հայտաբերվել է, որ ծովային կաղամբի քիմիական բաղադրության և այլ մուգ դարչնագույն ջրիմուռների բաղադրության մեջ մտնող ալգինաթթուն (Alginic Acid)` ընկներով ստամոքս, վերածվում է գելանման նյութի: Եվ այս զվարճալի հեղանյութն նպաստում է հագեցվածության զգացողության առաջացմանը...

ԼՈՒՐԵՐ: Ճարպակալում, նիհարում ԼՈՒՐԵՐ: Սննդակարգեր
Loading...

ԱՄԵՆԱԸՆԹԵՐՑՎԱԾ ՀՈԴՎԱԾՆԵՐԸ