Med-Practic
Նվիրվում է վաստակաշատ ուսուցիչ Գրիգոր Շահյանին

Իրադարձություններ

Հայտարարություններ

Մեր հյուրն է

Հրատապ թեմա

 

ԼՈՒՐԵՐ: Սնունդը և առողջությունը

Քմահաճույքներ ուտելիքի հանդեպ
Քմահաճույքներ ուտելիքի հանդեպ

Հաճախ մենք մեզ բռնում ենք այն մտքի վրա, որ քաղցր, կծու կամ թթու ուտելու ցանկություն ունենք: Մասնագետները կարծում են, որ նման ցանկությունները մեզ մոտ հենց այնպես չեն առաջանում, այլ մեր օրգանիզմն ինքն է ուղարկում ազդանշաններ, երբ ինչ-որ բան այնպես չի լինում ներքին օրգաններում: Հիմնականում կանայք քաղցրի նկատմամբ մեծ ցանկություն են ունենում դաշտանային ցիկլից առաջ, կամ երբ ցիկլն ուշանում է: Շատ կանայք այն նաև համարում են դեպրեսիայից դուրս գալու լավագույն միջոց...

Անոթային բարձր ճնշումը կապված չէ սուրճի հաճախակի օգտագործման հետ
Անոթային բարձր ճնշումը կապված չէ սուրճի հաճախակի օգտագործման հետ

Մի քանի հետազոտությունների տվյալների նոր վերլուծությունը կապ չի հայտանբերել օրը երեք կամ ավելի բաժակ սուրճի օգտագործման և արյան ճնշման բարձրացման հետ: 
Ժենժեն Ժանգը` Միչիգանի համալսարանի Համաճարակաբանության ֆակուլտետից, և նրա գործընկերներն իրենց հոդվածում գրել են, որ հետազոտության մետա-վերլուծության տեղեկատվությունն այն մասին, որ սուրճի օգտագործումը կապված է արյան ճնշման որոշակի բարձրացման հետ, ցույց է տալիս, որ այս հետազոտությունները եղել են ոչ տևական (85 օր կամ ավելի քիչ)...

ԼՈՒՐԵՐ: Սիրտ-անոթային համակարգ
Գիտնականները հիպերտոնիայի հնարավոր պատճառ են համարում աղի օգտագործումը
Գիտնականները հիպերտոնիայի հնարավոր պատճառ են համարում աղի օգտագործումը

Արևմտյան պահեստային Կեիս համալսարանի բժշկական դպրոցի և Կենտի անվան համալսարանի նոր հետազոտությունը ցույց է տվել, որ աղի օգտագործումը բարձրացնում է ճնշումը, քանի որ այն դժվարացնում է մարմնի ջերմաստիճանի և սիրտ-անոթային համակարգի զարկերակային ճնշման միաժամանակյա կառավարումը: 
Գիտնականները 22 տղամարդու մոտ, որոնք չեն տառապում հիպերտոնիայով, ուսումնասիրել են աղաջրի և մաքուր ջրի ազդեցությունը...

ԼՈՒՐԵՐ: Սիրտ-անոթային համակարգ ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է վնասակար
Մանանեխ
Մանանեխ

«Դարերի իմաստնությունը» գրքում (մեծերի թևավոր խոսքերի, ասույթների ու փիլիսոփայական աֆորիզմների ժողովածու), որը բովանդակում է հին աշխարհի ամենահայտնի տրակտատները, խոսվում է մրսածության ու գազերի հետևանքով առաջացած գլխացավերի դեպքում մանանեխի օգտակարության մասին: Վատ ախորժակի դեպքում կարելի է...

ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է օգտակար
Խնձորի օգուտը հաստատվել է գիտությամբ
Խնձորի օգուտը հաստատվել է գիտությամբ

Մենք բոլորս գիտենք, որ պետք է շատ միրգ ուտենք, սակայն ինչո՞ւ հենց խնձոր: Ի՞նչ յուրահատուկ օգուտ է այն տալիս:
Ֆլորիդայի համալսարանի Սննդի, ուտելիքի և վարժանքի  ամբիոնի հետազոտության համաձայն, խնձորի մեջ առկա պեկտինները և պոլիֆենոլները լավացնում են լիպիդների մետաբոլիզմը և նվազեցնում բորբոքմանը նպաստող մոլեկուլների առաջացումը:
Ինչպես նաև հետազոտության արդյունքները ցույց են տալիս, որ խնձորի օգտագործումը...

ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է օգտակար
Բույսերի հյութերը կօգնեն պայքարել մալարիայի և մոծակների դեմ
Բույսերի հյութերը կօգնեն պայքարել մալարիայի և մոծակների դեմ

Բնական գիտությունների նորվեգական համալսարանի հետազոտողներն ասում են, որ մալարիա առաջացնող մակաբույծը վերջին տարիներին առավել  դիմացկուն է դարձել մի շարք դեղամիջոցների հանդեպ: Անգամ թունաքիմիկատներն են ավելի քիչ արդյունավետ դարձել մոծակների դեմ, որոնք կրում են այս մակաբույծին՝ առավել դժվարացնելով դրանց տարածվածության ղեկավարումը:

Գիտնականները հետազոտել և թեստավորել են բույսերի հյութերը, որոնք օգտագործվել են աֆրիկյան ավանդական բժշկության մեջ, և դրանցից շատերը պայքարում են...

ԼՈՒՐԵՐ: Ինֆեկցիաներ ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է օգտակար
Մանդարինում պարունակող նյութը պայքարում է ճարպակալման դեմ և պաշտպանում սիրտը հիվանդություններից
Մանդարինում պարունակող նյութը պայքարում է ճարպակալման դեմ և պաշտպանում սիրտը հիվանդություններից

Արևմտյան Օնտարիոյի համալսարանի նոր հետազոտության ընթացքում մանդարինում հայտնաբերել են նյութ, որը ոչ միայն կանխում է ճարպակալումը, այլև  ունի երկրորդ տեսակի դիաբետից, և անգամ աթերոսկլերոզից պաշտպանելու հատկություններ:
Մետաբոլիկ համախտանիշի ուսումնասիրության ժամանակ  լաբորատորիայում փորձարկվող մկներին կերակրել են մեծ քանակությամբ  ճարպ պարունակող սննդով և շաքարով...

ԼՈՒՐԵՐ: Ներզատական համակարգ ԼՈՒՐԵՐ: Սիրտ-անոթային համակարգ ԼՈՒՐԵՐ: Ճարպակալում, նիհարում
Պիցցան կարող է նաև օգտակար լինել
Պիցցան կարող է նաև օգտակար լինել

Ամերիկացի գիտնականները հետազոտություններով պարզեցին, որ սիրված ուտեստը` պիցցան, որ համարվում է խիստ կալորիական, կարող է օգտակար լինել: Մերիլենդի մասնագետները ճշգրտում են, ասելով, որ բացառիկ նշանակություն ունի ալյուրի բաղադրությունը, որը եփվելով հարստանում է հակաօքսիդանտներով: Ավելի ստույգ`...

Կրոնական երիտասարդները միջին հասակում տառապում են ճարպակալմամբ
Կրոնական երիտասարդները միջին հասակում տառապում են ճարպակալմամբ

Երիտասարդները, ովքեր հաճախ են մասնակցում կրոնական միջոցառումների, միջին հասակում հիսուն տոկոսով ավելի են հակված գիրանալուն, քան այն երիտասարդները, որոնք չեն մասնակցում նմանատիպ միջոցռումներին...

Բջջանյութը թույլ է տալիս խուսափել սրտի հիվանդությունից
Բջջանյութը թույլ է տալիս խուսափել սրտի հիվանդությունից

Northwestern Medicine-ի նոր հետազոտությունները ցույց են տվել, որ բջջանյութի մեծ քանակությունը սննդակարգում սրտի առողջության գրավական է: Ըստ հետազոտության արդյունքների...

ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է օգտակար
Մեծ Պահքը` սննդակարգ

Բոլորովին վերջերս Ռուսաստանում կատարված հարցումների շնորհիվ պարզ դարձավ, որ ռուս բնակչության մեծ մասը չի հասկանում Մեծ Պահքի իմաստը: Շատերն այն հին սննդակարգ են համարում...

ԼՈՒՐԵՐ: Սննդակարգեր Գիտե՞ք, որ... Ամեն ինչ տոն օրերի մասին
Թաքնված բանջարեղենն օգնում է նիհարել
Թաքնված բանջարեղենն օգնում է նիհարել

 Ամերիկյան գիտնականներն առաջարկում են սովորական կերակրի մեջ ավելացնել «թաքնված» բանջարեղեն, որոնք չեն փոխում կերակրի համն ու կազմությունը: Դա էականորեն նվազեցնում է օգտագործվող կալորիաների՝...

ԼՈՒՐԵՐ: Ճարպակալում, նիհարում ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է օգտակար
Խտացրած կաթը կարող է վնասակար է առողջության համար
Խտացրած կաթը կարող է վնասակար է առողջության համար

«Ուկրմետրթեստստանդարտ» կենտրոնի փորձագետները հաղորդում են, որ խտացրած կաթը անբարեխիղճ արտադրողների պատճառով դադարել է օգտակար լինելուց և նույնիսկ վնասակար է...

ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է վնասակար
Pepsi-ն էկոլոգիապես մաքուր շիշ է ստեղծել
Pepsi-ն էկոլոգիապես մաքուր շիշ է ստեղծել

Աշխարհում ոչ ալկոհոլային խմիչքների արտադրության PepsiCo խոշորագույն ընկերությունը մարտի 15-ին ներկայացրել է իր առաջին շիշը, որն ամբողջությամբ պատրաստված է բուսական ծագման, այլ ոչ թե սինթետիկ նյութերի հիման վրա։
«Կանաչ» շիշը պատրաստված է բիոլոգիական հումքից՝ սոճու կեղևի ու եգիպտացորենի թեփի համադրությամբ։ Ընդ որում՝ շիշն արտաքնապես ոչնչով չի զիջում պլաստիկե շշին։ Էկոլոգիապես մաքուր շշի արտադրությունը, ինչպես կարծում են PepsiCo-ում, թույլ կտա զգալիորեն...

Լոլիկն ամենաօգտակար մթերքներից է
Լոլիկն ամենաօգտակար մթերքներից է

Ամերիկացի գիտնականները հանգել են այն եզրակացության, որ սննդի մեջ լոլիկի օգտագործումը զգալիորեն նզազեցնում է քաղցկեղի, օսթեոպորոզի և սիրտ-անոթային համակարգի հիվանդությունների հավանականությունը...

ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է օգտակար
Բազուկի հյութի անսովոր հատկությունը
Բազուկի հյութի անսովոր հատկությունը

Իտալացի գիտնականները հայտնաբերել են բազուկի թարմ հյութի օգտակար հատկությունները: Փորձի արդյունքում 99% կանանց բազուկի հյութն ազատել է “կրիտիկական օրերի” ցավերից...

Նռան հյութը` վարակասպան
Նռան հյութը` վարակասպան

Նռան թարմ հյութը հետվիրահատական բարդությունների, քրոնիկ հիվանդությունների կանխարգելման հրաշալի միջոց է: Այն պարբերաբար օգտագործելու դեպքում հեմոդիալիզի ժամանակ նկատվում է հիվանդների վիճակի բարելավում: Հետազոտվող խմբի հիվանդներին տվել էին շաբաթական 3 անգամ նռան հյութ` մեկ տարվա ընթացքում: Փորձի արդյունքներով պարզվեց, որ հյութ խմած հիվանդներն «օքսիդացման սթրեսի» ավելի քիչ են հակված: Պարզված է նաև, որ նռան հյութն իջեցնում է արյան ճնշումը: Մասնագետները համոզված են, որ նռան հյութով կարելի է պայքարել ավելորդ քաշի դեմ: Հյութի ամենօրյա օգտագործումը կարող է...

ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է օգտակար
Ցորենի ալյուրը` վիտամիններով և միկրոէլեմենտներով
Ցորենի ալյուրը` վիտամիններով և միկրոէլեմենտներով

ՀՀ կառավարությունը հինգշաբթի հավանության է արժանացրել ցորենի ալյուրը վիտամիններով և միկրոէլեմենտներով հարստացնելու հայեցակարգը և համապատասխան միջոցառումների ցանկը...

Հրատապ թեմա Հայաստանում ԼՈՒՐԵՐ: Հրատապ խնդիրներ Հայաստանում
Խնձոր` քաղցկեղի դեմ
Խնձոր` քաղցկեղի դեմ

Պարզվել է, որ խնձորը նվազեցնում է արյան մեջ խոլեստերինի քանակը: Պատճառը պտղամսի թելիկներում պեկտինի պարունակությունն է: Օրգանիզմում չլուծվող այդ թելիկների մոլեկուլները  կպչում են խոլեստերինին ու ստիպում այդպիսով դուրս գալ, ինչի շնորհիվ արյունատար անոթների խոլեստերինով խցանման ռիսկը նվազում է:

Ստացվում է, որ խնձորը պաշտպանում է նաև  քաղցկեղից, հատկապես  այն կեղևով ուտելու դեպքում...

ԼՈՒՐԵՐ: Ուռուցքաբանություն ԼՈՒՐԵՐ: Կանխարգելում և բուժում տանը
Առողջ ապրելակերպը կամաց-կամաց վերածվում է հոգեկան խանգարման
Առողջ ապրելակերպը կամաց-կամաց վերածվում է հոգեկան խանգարման

Առողջ ապրելակերպով հրապուրվելն ավելի ու ավելի է սկսում նմանվել հոգեկան խանգարման: Մարդիկ իսպառ հրաժարվում են թխվածքներից, ալկոհոլից, կարագից, կոֆեինից, խմորիչ պարունակող...

ԼՈՒՐԵՐ: Հոգեկան առողջություն
Loading...

ԱՄԵՆԱԸՆԹԵՐՑՎԱԾ ՀՈԴՎԱԾՆԵՐԸ