ԼՈՒՐԵՐ: Վնասակար սովորություններ
Ալկոհոլի համային հատկանիշները գենետիկ տարբերություններից են կախված. news.am
Փեննի պետական համալսարանի գիտահետազոտական խմբերից մեկի անդամները փոխկապվածություն են գտել՝ ալկոհոլի համային հատկանիշների եւ մարդկանց գենետիկ տարբերությունների միջեւ: Ասել է, թե՝ եթե որոշ մարդիկ ալկոհոլային ըմպելիքից առավել քիչ՝ դառնության եւ առավել շատ՝ քաղցրության համ են առնում, մեղավորը միայն նրանց գեներն են:
«Մենք վկայություններ ենք գտել առ այն, որ ալկոհոլի հրահրմամբ առաջացած համային զգացողությունները գենետիկ գործառույթների արդյունք են», - մեկնաբանել է կրթօջախի սննդագիտության ամբիոնի դոցենտ Ջոն Հեյսը:
Նրա գլխավորությամբ գործող գիտնականները 18-45 տարեկան, կովկասյան ծագում ունեցող 93 մասնակիցների (58 կին եւ 35 տղամարդ) 16 եզակի նուկլեոտիդ պոլիմորֆիզմների գենոտիպն են ուսումնասիրել: Մասնավորապես, նրանց դառնության զգացման համար պատասխանատու երկու՝ ալկոհոլ ընդունելիս ակտիվացվող ռեցեպտորային գեների՝ TAS2R13-ի եւ TAS2R38-ի տիպն է հետաքրքրել: Այնուհետեւ, Medical Daily-ի հաղորդմամբ, մասնակիցներին սպիրտի պարունակությամբ խմիչքներ են առաջարկվել երեք եղանակներով՝ բերանի ամբողջական ողողմամբ, կում անելով եւ թքելով ու լեզվի հետնամասում խոնավեցված բամբակ դնելով, համտեսի արդյունքում առաջացած համային զգացողությունները նկարագրելու համար:
Փորձարկման ընթացքում գիտնականները նկատել են, որ ալկոհոլի ազդեցությամբ կամավորների մոտ հրահրվող դառնության զգացման մակարդակը նրանց կողմից ժառանգված համապատասխան ռեցեպտորային գենոտիպից է կախված: Ի դեպ, այրոցի զգացումը եւս, կախված գեներից, կարող է տարբեր աստիճանի լինել: «Մարդիկ, սնվելիս կամ մի բան խմելիս, տարբեր համային զգացողություններ են ունենում, եւ, ինչպես գունակուրության դեպքում, ընկալական տարբերությունները կենսաբանական հենքի վրա են կառուցվում», - նշել է դոկտոր Հեյսը:
Այդուհանդերձ, չի կարելի անհապաղ այն եզրակացությանը հանգել, թե մարդկանց որոշ մասին դուր է գալիս ալկոհոլային խմիչք օգտագործել, քանի որ մյուսներից տարբերվող համային զգացողություններով են աչքի ընկնում: Ընդհակառակը, գիտնականները չեն շտապում որեւէ եզրահանգում կատարել, քանի որ մարդու սննդային վարքագիծը բավականին բարդ եւ համալիր գործընթացների արդյունք է եւ չի կարող մեկ փոփոխականով պայմանավորվել:
«Կենսաբանությունն ամենեւին էլ ճակատագիր չէ: Որոշ մարդիկ կարող են, դառնության զգացման բարձր աստիճանը հաղթահարելով, ալկոհոլից կախվածություն ձեռք բերել, իսկ մյուսները, որոնք համեմատաբար թույլ դառնություն են զգում, միայն առիթից առիթ խմիչքի համը տեսնել», - հավաստիացրել է հետազոտական խմբի ղեկավարը:
Կարդացեք նաև
Ինչպես հաղորդում է «Համաշխարհային իրադարձությունների քրոնիկան», եթե դեղորայքի ուղեցույցում չկա նախազգուշացում ալկոհոլի հետ անհամատեղելիության մասին, նշանակում է, այդ հարցով չեն անցկացվել...
ԱՄՆ Նյու Յորք նահանգի Ռոչեսթերի համալսարանի մի խումբ գիտնականներ հետազոտություն են անցկացրել և պարզել, որ էլեկտրոնային ծխախոտը բացասական ազդեցություն է գործում մարդու լնդերի և ատամների վրա...
Այն երեխաների մոտ, որոնց հայրերը բեղմնավորման ժամանակ եղել են ծխող, 3 անգամ ավելի հաճախ է զարգանում ասթմա, հայտնում է International Journal of Epidemiology պարբերականը: Հետազոտությանը մասնակցել են...
Ծխողների տներում պատերը, հատակը եւ կահույքի մակերեւույթը ներծծված են վտանգավոր քաղցկեղածին նյութերով, որոնք այնտեղ են մնում նույնիսկ 6 ամսից ավելի այն բանից հետո, երբ տանը դադարում են ծխել...
Հարվարդի բժշկական դպրոցի գիտնականները պարզել են, որ ծխելն առաջացնում է երկարաժամկետ փոփոխություններ գեների ակտիվության մեջ՝ հայտնում է NBC News-ը: Գենետիկներն այսպիսի եզրակացության են եկել...
Բոլոր վնասակար սովորություններն, այսպես թե այնպես, վտանգավոր են առողջության համար, հակառակ դեպքում դրանք «վնասակար» չէին համարվի: Սակայն դրանցից մեկն անհամեմատ ավելի վտանգավոր է...
Վաղուց հայտնի է, որ ծխելը մեծացնում է սրտային անբավարարության զարգացման ռիսկը: Այժմ Brigham and Women’s Hospital-ի հետազոտողները որոշել են պարզել, թե ծխելը ճշգրիտ ինչպես է սրտային անբավարարություն...
Ծխախոտից հրաժարվելը հաճախ հանգեցնում է գիրացման այն պատճառով, որ ծխի մեջ պարունակվող նիկոտինը և մյուս բաղադրիչները ճնշում են գրելին հորմոնի արտադրությունը, որը պատասխանատու է...
Ծխախոտից հրաժարվելը կարող է 80 տոկոսով նվազեցնել պարանոցի եւ գլխի քաղցկեղի վտանգը: Այսպիսի կարծիք են հայտնել Հնդկաստանի Հիվանդությունների հետազոտության եւ տեղեկատվության ազգային կենտրոնի գիտնականները...
Էլեկտրոնային ծխախոտների ծխի մասշտաբային վերլուծությունը ցույց է տվել, որ այն պարունակում է քաղցկեղածիններ և տոքսիններ, որոնք առաջանում են դրանց միջուկի հիմնական լուծիչի քայքայումից...
ԱՄԵՆԱԸՆԹԵՐՑՎԱԾ ՀՈԴՎԱԾՆԵՐԸ
- Ժողովրդական դեղամիջոցներ
- Հղիություն. 4-րդ ամիս
- Հղիություն. 7-րդ ամիս
- Կոճապղպեղ նույնն է՝ իմբիր, Ginger եւ Zingiber Officinale
- «Արագիլ» հիմնադրամը ստեղծված է՝ օգնելու անպտղությամբ տառապող զույգերին. Կարինե Թոխունց
- Հղիություն. 6-րդ ամիս
- Հղիություն. 2-րդ ամիս
- 4-7 ամսական երեխաների սնուցումը
- Ամուսնական առաջին գիշերը
- Ընկերության մասին
- Ինչպես ազատվել անցանկալի մազերից
- Խնձորը` պզուկների դեմ. ազատվիր նրանցից 1 գիշերվա ընթացքում
- Պարզվում է ապագա երեխայի սեռը կախված է մայրիկի սնունդից
- Դդում
- Հիվանդություն, որը փոխում է մեր կյանքը` կրծագեղձի քաղցկեղ
- Կոճապղպեղ՝ նիհարելու համար (կոճապղպեղի թեյ)
- Սեռական գրգռում
- Արգանդի միոմա. նախանշանները, պատճառներն ու բուժումը
- Երիցուկ դեղատնային - Ромашка аптечная - Matricaria chamomilla L.
- Չիչխանի օգտակար հատկությունները
- Հղիություն. 1-ին ամիս
- Քարավուզ (նույն ինքը՝ նեխուր)
- Ինչպես ազատվել բերանի վատ հոտից`պարզ միջոց
- Դիմակներ` մազերի համար
- Կրծքի ցավե՞ր ունեք. ինչ անել
- Ընդհանուր տեղեկություններ մարմնի համակարգերի մասին
- Հեշտոցային արտադրության պատճառները. մասնագետի անդրադարձը
- Բերանի խոռոչի լորձաթաղանթի ախտահարումը սովորական բշտախտի ժամանակ (սկիզբը` նախորդ համարում)
- Ընտրություն ըստ հորոսկոպի
- Հիվանդություն, որի համար պետք չէ ամաչել (թութք)
- Հղիությունը և նախապատրաստվելը դրան
- Խոսենք այդ մասին. ձեռնաշարժություն
- Երբ գլխացավն ախտանիշ է: Հանճարեղ և օժտված մարդկանց հիվանդություն
- Լեղաքարային հիվանդություն. բուժման մեթոդները
- Սեռական թուլության առաջին նախանշանները. news.am
- Ուլտրաձայնային դոպլերոգրաֆիա (երկակի (դուպլեքս) անոթների)
- Էկզեմայի տեսակները և բուժումը
- ՈւՆԱԲԻ: Արևելյան բժշկության գաղտնիքները
- Իրիդիոսքրինինգ
- Գամմա-դանակը նշտարի փոխարեն